Warm weer tikt energierekening naar beneden – als je slim bent

Na een lange winter (met veel energieverbruik) is het nu tropisch warm. Hoe kan zomerweer helpen om de jaarrekening naar beneden te krijgen?

LAMPIRIS GEEFT ANTWOORD OP CONSUMENTENDILEMMA'S

Het is al een paar weken heerlijk warm. Dat betekent: de verwarming gaat uit. Ook in warm baden of douchen hebben de meeste Belgen nu geen zin. Warm weer is de goede periode om je energieverbruik te verminderen. Lampiris helpt met deze 4 tips om dat voor elkaar te krijgen. Een relevante vraag, want ze werd dit jaar al meer dan 38.000 keer gesteld online.

Gebruik zonne-energie om je was te drogen. De droogkast is een van de meest energieverslindende apparaten in huis. Zo’n toestel gebruikt 2 à 3 keer meer energie dan nodig is om je kleding te wassen. Gebruik een droogrek en zet je was te drogen in de zon. Is fantastisch voor je rekening én je was ruikt heerlijk fris naar buitenlucht. ​

Zeg nee tegen airco. Een airco-installatie verhoogt je jaarlijkse elektriciteitsrekening met om en bij 25%. Om oververhitting te voorkomen, sluit best je gordijnen, jaloezieën en luiken tijdens de heetste uren van de dag. 's Nachts slaap je dan weer beter met de ramen open (denk aan muggenramen!). Een goedkope tip: installeer zonneschermen met een zuignap, die heb je al vanaf € 18 voor eentje van 125 x 60 cm. En als je het écht te warm hebt, kies dan voor een ventilator. Die verbruikt minder energie dan airconditioning en is 10 keer efficiënter. Door flessen met bevroren water voor en achter de ventilator te zetten, creëer je een airco-effect tegen een fractie van de prijs.

Ontdooi je vriezer. Een ijslaag van 3 millimeter jaagt het elektriciteitsverbruik van je koelkast of diepvries met 30% de hoogte in. De juiste reflex: ontdooi je toestel elke 3 maanden. Hou dit zeker in de zomer in de gaten – want dan gaat de vriezer veel vaker open en dicht.

Kies ook voor je buitenverlichting voor Ledlampen. Verlichting is verantwoordelijk is voor ongeveer 6 à 10% van de elektriciteitsuitgaven van een gezin met een gemiddeld verbruik. Een ledlamp verbruikt 10 keer minder energie en gaat 20 keer langer mee dan een gewone gloeilamp. Binnen kiezen we snel voor Ledlampen, maar vaak vergeten we onze tuin- of buitenverlichting. Die lampen vervangen is een slimme investering.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Lampiris

Lampiris is de op twee na grootste leverancier van hernieuwbare energie en gas in België. Het bedrijf levert ongeveer een miljoen aansluitingen en biedt daarnaast ook oplossingen aan voor energie efficiëntie, eigen verbruik (door plaatsing van zonnepanelen) en elektrische mobiliteit. Lampiris is voor 100% een dochteraanneming van TotalEnergies.

Neem contact op met

St Laurentstraat 54, 4000 Luik

totalenergies.be